O čaji zvaném Pu-erh

Možná žádný z čajů není spojen s tolika legendami jako Puerh. Mnoho lidí navíc pracuje s legendami, upravuje je a přidává vlastní poznatky. Kvůli tomu by se pak mohlo v různých čajovnách a obchodech zdát, že nabízí čaje staré desítky let, které prodávají za poměrně nízké ceny. Skutečnost ovšem bývá ve většině případů úplně jiná.

Co je puerh?

Pro označení čaje jako puerh (pu-erh, puer, pchuer apod.) musí být splněno několik základních podmínek:

Geografické hledisko – samotný název čaje Puerh se odvozuje od totožného města v čínské provincii Yunnan, kam se tento čaj svážel a kde se s ním obchodovalo. V současné době se Puerhem pojmenovávají pouze čaje zpracované v provincii Yunnan. Roku 2008 čínská vláda schválila vyhlášku, jež omezuje pojmenování čaje Puerh jen na konkrétní oblasti v provincii Yunnan. Zde je nutné poznamenat, že mnohým výrobcům se tato vyhláška hodně nelíbí.

Botanické hledisko – během výroby se prakticky nezpracovávají čajové kultivary s drobnými lístky, ale výhradně velkolisté variety Camellia sinensi, jež rostou hlavně v jižní Číně a v Indii.

Technologické hledisko – technologie výroby není zahalena rouškou tajemství, jak se část prodejců snaží tvrdit. Klasifikaci Puerhu částečně komplikuje fakt, že se dělí na dvě podkategorie – tzv. Sheng Cha a Shou Cha.

Výroba Puerhu startuje zpracováním čaje na základní surový produkt tzv. Mao Cha. To se produkuje téměř úplně stejně jako zelený čaj. U cenných čajů jde o ruční sběr, což je dané tradicí, horským terénem a vzrůstem čajových stromů, jež mohou měřit klidně i pět až sedm metrů, což vylučuje použití mechaniky. Výška staletých stromů se dokonce pohybuje mezi 10-25 metry.

Puerh od ostatních druhů čajů odlišují následné kroky zpracování Mao Cha. Občas se sice můžete setkat i s tímto volně usušeným produktem, ale většinou Mao Cha podstupuje další zpracování, které se liší tím, jaký druh Puerhu má vzniknout. Méně kvalitní lístky z komerční produkce slouží pro továrny a manufaktury jako základ Shou (tmavého) Puerhu. Kvalitnější produkce se hodí spíše pro světlé archivní Puerhy.

Následujícím krokem při zpracování je lisování. U vzácnějších druhů čaje probíhá tradičně lisování lehkým stlačením v ručním lisu a následným umístěním pod lisovací kámen, zatímco při průmyslové metodě se používají hydraulické a mechanické lisy, jež ovšem velice často mohou čajové lístky poškodit přílišnou kompresí. Tvary forem pro lisování mohou vypadat odlišně, ale nejspíš nejčastěji používaný je tzv. Bincha.

Co není Puerh?

Obecně se dá konstatovat, že Puerhem nemůžeme nazvat žádný jiný čaj, který nenaplňuje výše zmíněné definice. Puerh by prostě skutečně měl pocházet pouze z čínské provincie Yunnan.

Mao Feng

Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.


Kde koupit čaj?
© 2011-2017 www.maofeng.cz • Puerh čaj - vše o tomto zázraku