Jak připravit sypaný čaj

Obliba kvalitních sypaných čajů v Česku strmě stoupá. Důvod je nasnadě. Pití čaje je velice zdravé. Ve výsledku se vyplatí vychutnat si pár šálků lahodného čaje denně a být zdravý, než do sebe sypat nejrůznější chemické tabletky "na zdraví". Doposud patří Česká republika na světě spíše k průměrným konzumentům čajů. Za rok činí spotřeba pouhých 250 gramů na osobu. Na rozdíl od Asie jsou upřednostňované balené čaje v sáčcích. Na jedné straně je tím dosaženo snadné přípravy, na straně druhé je fakt, že čaj v sáčcích je obvykle podřadné kvality. Kvalitní čaje jsou pouze mezi sypanými.

Který čaj zvolit?

Před samotnou přípravou čaje je důležité věnovat určitý čas výběru správného druhu, který se zařadí mezi vaše oblíbené čajíky. O kvalitě a subjektivní oblíbenosti čaje rozhoduje vzhled lístků, barva nálevu, aroma a samozřejmě samotná chuť čaje. Každý druh čaje má svůj charakteristický vzhled, který do jisté míry určuje jeho kvalitu. Kvalitní čaj se má skládat z přibližně stejných lístků a neměl by obsahovat cizí částice. Kvalitní čaj poznáte i podle toho, že sám o sobě příjemně voní již v suché formě, tedy před přípravou. Pokud má čaj výraznou zemitou, mechovitou, plesnivou, připálenou, kyselou či trpkou vůni, zpravidla se bude jednat o méně kvalitní či zcela podřadný druh čaje (například znehodnocený špatným uskladněním).

Sypaný nebo balený?

Odpověď na otázku, zda je lepší kupovat sypaný čaj, nebo dát naopak přednost pohodlné variantě čajů v sáčcích, je jednoduchá. Pokud chcete okusit skutečnou kvalitu čaju, tak dejte v každém případě přednost kvalitnímu sypanému čaji. Jelikož je čaj velice náchylný na vstřebávání pachů z okolí, tak hraje způsob balení významnou roli. Čaj v sáčcích a v papírové krabičce nasaje snadno pachy z okolí, čímž se značně znehodnotí. Čaj by měl být zabalen ve znouzaviratelném obalu (ideálně v zipovém sáčku), který nepropouští světlo, vzduch a vlhko. Vyhněte se čajům v papírových pytlících s průhledem.

Pojďme si nyní představit zásady přípravy čaje. Na kvalitu nálevu má vysoký vliv použitá voda. Pokud si chcete vychutnat komplexní chuť a vůni čaje, tak nepoužívejte tvrdou vodu. Jste-li v oblasti s příliš minerální a tvrdou vodou, dejte přednost raději balené vodě s nízkým obsahem minerálů.

Co se týče teploty vody, tak pro zelený čaj se hodí nepřevařená voda o teplotě 60-80°C (záleží na konkrétním druhu čaje a také na pořadí nálevu). Černý čaj se zalévá vroucí vodou o teplotě 100 °C. Čaj bysme neměli pít příliš horký, mohlo by dojít k nepříjemnému podráždění hltanu a jícnu.

Louhování čaje - méně je více

Délka louhování závisí na typu čaje. U zeleného čaje a prvního nálevu vystačíme s max. 3 minutami (30-180 vteřin), u černého čaje 3-5 minut. Zelený čaj je možné zalévat vícekrát. Pro další nálevy zvyšujeme teplotu vody a čaj louhování. Není dobré čaj louhovat příliš dlouho. Ikdyž se po 3 minutách uvolňují blahodárné třísloviny, na své kráse ubývá samotná chuť čaje (týká se zeleného čaje).

Množství čaje je velmi subjektivní. Obecně se dá říci, že na 500ml si vystačíme s 6-10 gramy čaje. Čaj můžeme popíjet během celého dne. Nicméně se nedoporučuje pít čaj v podvečerních hodinách (resp. před spánkem), neboť povzbudivé účinky čaje způsobují nespavost. Poslední šálek čaje vypijte zhruba 5 hodin před spánkem.

Mao Feng

Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.


Kde koupit čaj?
© 2011-2017 www.maofeng.cz • Jak připravit čaj, příprava sypaného čaje