Jak skladovat čaj, aby si uchoval chuť a vůni

Příprava čaje je u některých tříd poměrně snadná a bez větších pravidel. U kvalitních čajů a u zvláštních obřadních čajů je nutno dbát konkrétního postupu. Výběr správného čaje pro správnou příležitost, samotná příprava a servis se tak může stát svým druhem uměním. Veškeré tyto složky však citelně utrpí, pokud nemáme znalosti o tom, jak správně čaj skladovat, aby si uchoval svěží čerstvost, vůni a kvalitu. Pokud podceníme význam způsobů, kterým čaj uskladníme, může nám čaj v ústech snadno zhořknout. Ve správném skladování čaje se ukrývá klíč k dlouhotrvající svěžesti, čiré vůni a chuti našeho oblíbeného čaje. Některé čaje jsou na skladování náchylné více, jiné méně. Pojďme si představit základní pravidla pro skladování čaje.

Pozor na světlo a vlhko

Je těžké popsat univerzální nejlepší návod, jak uskladnit čaj tak, aby si uchoval všechny své atributy kvality. Kolik lidí, tolik názorů. Nicméně i přesto existují obecné rady a faktory, kterých je nutné se držet. V krátkosti lze říci, že na kvalitu čaje mají největší vliv tyto faktory: světlo, teplo, vlhkost, pachy, vzduch.

Co se týče světla je doporučení velmi jednoduché; omezit na maximální možnou míru přístup světla k čaji. Světelné paprsky totiž společně s UV zářením velice snadno a rychle snižují kvalitu čaje. Čaj vystavený světlu velice rychle ztrácí na kvalitě a během krátkého času se změní v směs, která ani vzdáleně nepřipomíná čerstvou chuť a vůni čaje. Pokud nakupujete čaj, rozhodně se vyhněte prodejcům, kteří čaje vystavují v čirých nádobách, do kterých má přístup světlo a vzduch. Takový čaj vám příliš dobrý požitek nepřinese. Je nepřípustné, aby byl čaj skladován v průhledných skleněných nebo plastových nádobách, ke kterým má přístup světlo. Kupujte pouze čaj, který je uchován nejlépe v metalickém zipovém sáčku, kam nemá přístup světlo ani vzduch. Doma pak čaj skladujte na temném místě a zipový sáček vždy pečlivě znovu uzavřete.

Teplo ničí čaj

Nejinak je tomu i u působení tepla. Pokud bysme naše nejoblíbenější sypané čaje nechali dlouhodobě na pospas tepelným zdrojům (nařp. v blízkosti topení), tak bysme brzy litovali vyhozených peněz. Chuť i aroma čaje, které jej činili nezapomenutelným, budou ty tam. Respektive chuť a vůně budou nahrazeny pachutí a zatuchlostí. Čaj tedy skladujeme v místě, kam nemá přístup teplo (zapomeňte na blízkost topení, trouby, sporáků...). Kamenné obchůdky mají mnohdy zboží vystavené na sluníčku; zde působí jak faktor světla, tak tepla. Takový čaj tedy rozhodně nekupujte, je bezcenný.

Dalším prvkem, který významně ovlivňuje kvalitu čaje, je vlhkost. Pouze čaj, který uchováváme v suchu si udrží své charakteristické vlastnosti. Chuť i vůně jsou pak stálé a vydrží opravdu dlouho. Čaj poměrně snadno absorbuje vlhkost ze vzduchu. Je proto žádoucí, abyste čaj skladovali v místech, kde je nízká relativní vlhksot vzduchu. Samozřejmostí je splnit i předchozí body; tedy omezit světlo, teplo a přístup vzduchu do balení čaje. Zde opět připomeneme ideální balení sypaného čaje - zipové sáčky na čaj, které nevpustí světlo ani vlhkost. Častou chybou je uskladnění čaje nad kuchyňským dřezem, kde je vyšší relativní vlhkost vzduchu. Extrémním případem je uložení čajů do mrazničky nebo do lednice. Bohužel i to se stává. Paradoxně v domněnce, že tak čaj vydrží o poznání déle čerstvý a kvalitní. Jednoduše řečeno čaj by měl přijít do styku s vodou až v momentě samotné přípravy čaje.

Pro čaj platí obdobné tipy jako u skladování kůry z lapacha.

Abychom dostáli námitkám všech rýpalů, někdy čaj v lednici můžeme skladovat naprosto oprávněně. V takovém případě se však jedná o velice specifické zelené japonské čaje, které jsou určeny pro rychlou konzumaci. V případě čínských čajů, nebo snad i v případě čaje Mao Feng, je toto uskladnění zcela nepřijatelné.

Jak už jsme zmínili, čaj velice snadno absorbuje vlhkost. Tato jeho vlastnost se týká i schopnosti nasát pachy z okolního prostředí. Je tedy krajně nevhodné skladovat čaj na stejném místě společně s kořením a jinými výrazně aromatickými proprietami. Je na místě zmínit, že kupovat sypaný čaj u obchodníků, kteří jej volně vystavují společně s jinými čaji, je naprostým bláznostvím. Takový čaj rychle ztratí své originální aroma.

Zipové sáčky - ideální balení čaje

Chceme-li náš čaj uchovat dlouho čerstvý a kvalitní, je na místě se postarat o kvalitní uskladnění. Doporučujeme kupovat čaj v zipových sáčcích a uskladnit jej v temném, suchém místě bez dalších rušivých pachů. Nekupujte čaje v papírových sáčcích (nelze je dostatečně dobře znovu uzavřít a chránit tak čaj před působením vlhka, světla a pachů), ani v průhledných igelitových pytlících. Pohodlnou volbou pro uskladnění mohou být kvalitní plechové dózy s dobrým těsněním.

Mao Feng

Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.


Kde koupit čaj?
© 2011-2017 www.maofeng.cz • Jak skladovat čaj