Jakou vodu na zelený čaj?

V dnešní době si většina lidí připravuje čaj jednoduše a rychle – zalije prostě horkou vodou šálek s pytlíkem plným voňavé a pestrobarevné směsi. Řada z nás se bojí, že příprava nefalšovaného šálku čaje, za který bychom byli v Orientu pochváleni, zabere dlouhé hodiny. Tak tomu ale určitě není, přípravu lahodného nápoje zvládne i začátečník. Postačí se jen řídit pár základními pokyny, které by měl mít každý milovník čaje doslova jako pověstné desatero.

Pokud si chcete opravdu vychutnat svůj šálek čaje, musíte věnovat pozornost řadě věcí. Teplota vody, kterou čajové lístky zalíváte, se dostane ke slovu až ve druhém sledu, důležitější jsou tu i jiné faktory. Jak potvrdí každý vášnivý milovník čaje, požitek je přímo úměrný vzhledu čajových lístků, které řeknou opravdu mnoho. V první řadě je třeba se ujistit, že mají čajové lístky svůj původní tvar a nejsou například částečně přelámané a tak podobně. V takovém případě totiž kvalita připravovaného čaje nebude ani zdaleka taková.

Ty nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje jsou z hlediska barevnosti co nejsytější, druhdy mohou mít až nádech modré barvy. Naproti tomu kvalitní bílý čaj se pozná podle toho, že jsou jeho lístky pokryté tenkými vlásky (trochu se nabízí přirovnání ke kukuřici).

Kdo si chce připravit vynikající čaj, musí dodržet pokud možno co nejpřesněji odpovídající postup přípravy. Když se už z klasického postupu stane spíše rutinní záležitost, můžeme přikročit k experimentování. Čajové lístky pak přelijeme o něco teplejší vodou nebo je zkusíme o něco déle louhovat. I zde totiž platí, že nejlepší je to, co nám nejvíce chutná – a kdo si připravuje každé ráno k snídani obyčejný čaj ze sáčku, přichází opravdu o mnohé.

Jedním z důležitých kritérií, které o kvalitě čaje rozhoduje, je například i barva nálevu. Fajnšmekři pak potvrzují, že mají nejraději čaj z bílého porcelánu nebo přímo čirého skla. Jen tehdy je totiž možné rozpoznat jemné odstíny v barevné škále.

Bývá nepsaným pravidlem, že tmavší odstín znamená také o něco plnější chuť. Stejně tak obvykle platí, že takto můžeme poznat i kvalitu. Stačí si jen prohlédnout dno šálku po dopití – sebemenší sediment ukazuje na použití nekvalitního čaje. Takový výrobce pak podruhé určitě nestojí za to, tedy pokud se nehodláte odbývat druhou jakostí. Leč pozor! U některých ze špičkových čajů japonské provenience tohle pravidlo neplatí.

Pokud hodláme jít ruku v ruce s tradiční přípravou čaje, nezapomínáme na známý fakt, že stejně důležitá jako chuť je i vůně připravovaného nápoje. Své o tom věděli už staří Číňané, dodnes můžeme na východě Asie navštívit čajovny, kde se používá speciálních šálků. Ty mají zdánlivě jednoduchý úkol, prostě udržet vůni právě připraveného čaje až do chvíle konzumace. Pokud si budete i Vy vůně tohoto lahodného nápoje o něco více všímat, brzy bude Váš vztah k čaji ještě o něco hlubší…

Mao Feng

Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.


Kde koupit čaj?
© 2011-2017 www.maofeng.cz • Podle čeho poznat kvalitní a čerstvý čaj